SFM Living Room 29 april - 7 maj 2009

staffan hellstrand

Staffan Hellstrand
är uppvuxen i Nyköping. Han har tidigare varit medlem i gruppen Dimmornas Bro samt frontfigur i SH!, men är sedan omkring 1990 soloartist. Hans stil kan beskrivas som melodiös rock, oftast framförd på elförstärkta men ibland på akustiska instrument, kombinerad med poetiska och ibland samhällskritiska texter. Av det flertal album han utgivit har Eld (1992), Pascha Jims dagbok (1996) och Elektriska gatan (2004) fått den genomgående bästa kritiken. Han fick 1992 års Grammis för bästa manliga pop-/rockartist och 1993 års för årets låt, "Lilla fågel blå".

På debutalbumet Hemlös (1990) sjunger Hellstrand dikter av Dan Andersson i egna och andras tonsättningar. Starsång (2001) är en samling låtar som varit singelbaksidor, bidrag till samlingsskivor eller hamnat utanför album de spelats in för. Vidare skrev han och framförde den officiella svenska låten till Europamästerskapet i fotboll 2000, "Xplodera".

Hellstrand har skrivit många låtar till andra artister, bland annat de flesta av låtarna till Idde Schultz debutalbum från 1995, av vilka "Fiskarna i haven" blev en av hans största framgångar som låtskrivare. Han har också skrivit låtar tillsammans med Uno Svenningsson till dennes album Jag sjunger för dig (2008), samt sjungit med dansbandet Sven-Ingvars på låten Marie, Marie, som han skrev för gruppens album Lika ung som då (1996). Andra artister som sjungit låtar av Hellstrand är Irma Schultz, Anna Stadling och Svante Thuresson. Hellstrand har spelat tillsammans med garagerockbandet The Nomads på inspelningar (främst albumet Pascha Jims dagbok) och på scen. (källa:wikipedia)

Staffan befinner sig just nu i studio där han tillsammans med producenten Pontus Frisk slutför arbetet med tre nya låtar - "Styr raketen upp i skyn", "Elektriska själar" och "Morgon i april".
Alla tre ska finnas med på samlingen "Lilla fågel blå" - en dubbelCD som sammanfattar Staffans tjugo år som soloartist, Albumet, som släpps den 22 april innehåller också en hittils outgiven liveversion av "Spelmannen" från 1996. En singel släpps i mitten av mars.
staffanhellstrand.se

Myspace

strider
Jon Strider
Kärt återbesök för en del kanske. Jon var här fär några år sedan.
Jon Strider är född och uppvuxen i San Francisco. Han började skriva låtar i slutet på 60-talet. Sen dess har han skrivit över 350 låtar, producerat/arrangerat/samskrivit ett 40-tal skivor och komponerat för TV och film.
Jon har precis påbörjat inspelningen av sitt sjätte album som beräknas släppas i höst. Den föregående plattan "White Wings"har spelats mycket på radio i Tyskland, Nederländerna och Italien. Hans musik har kallats "Rhythm'n Folk" - en själfull musikalisk blandning av country, blues, R&B, jazz&rock.
Bland artister som Jon har jobbat med kan nämnas Van Morrison, Mink DeVille och Chuck Berry
www.jonstrider.com
kimbrough
Will Kimbrough
kommer som så många andra duktiga amerikanska gitarrister och låtskrivare från Nashville.
Han var faktiskt här i Sverige så sent som i februari tillsammans med Rodney Crowell. Bland andra som Will har samarbetat med kan nämnas Jimmy Buffet och Josh Rouse.
Hans virtuositet på gitarren gjorde han tillägnades Americana Music Association Instrumentalist of the Year och hans tjänster är mycket eftertraktade.
Will's egna plattor - “This”, “Home Away” och “Godsend”- kännetecknas av refränger som sätter sig kombinerat med insiktsfulla texter.
Den likaledes insiktsfulla musiklyssnaren vet att Will har producerat svenska Willy Clay Band.
www.willkimbrough.com
Annika
Annika Fehling
Kvällens presentatör, och som dessutom medverkar som artist, är som vanligt Annika Fehling. Annika är ett av de starkast lysande namnen på den svenska och den europeiska singer/songwriterhimlen. Med sina besjälade sånger, framförda med sin karakteristiska passionerade och samtidigt mjuka stämma, har hon genom stort internationellt turnerande, fått många fans runtom i världen.
Med rötter i Americana / folk / pop skriver Annika musik, åt andra konstnärer, liksom åt teater- och konstutställningar.
Hon gav nyligen ut sin krititkerrosade “Best of” samlings CD “Good For You 2.0”.
annikafehling.com
Myspace


Platserna är 29/4 JODA 20:00 och 7/5 Restaurang Vinter 19.30

Jon Strider spelar bara i Visby och Will Kimbrough spelar bara i Stockholm


Tillbaka